Sezon na śliwki uważam za rozpoczęty.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.
Lekkie, pyszne, pachnące, idealne do popołudniowej kawy.
Składniki na ciasto :
3 i 1/2 szklanki maki pszennej
50g drożdży
120 g cukru
160 g masła
5 żółtek
250 ml ciepłego mleka
500 g śliwek
Sposób przygotowania :
Drożdże, łyżeczka cukru,1 łyżka mąki, 1/4 szklanki mleka rozrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut, aby zaczyn wyrósł.
W misce utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe ciepłe mleko oraz masę żółtek. Wyrobić ciasto, aż ciasto będzie lśniące, kleiste.
Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do lekkiego przestudzenia. Dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki ( ja wyrabiam w robocie). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formę. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i ułożyć na cieście rozcięciem do góry.
Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 40 - 45 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz