Przeglądając stara gazetę ,zainteresował mnie przepis, na ciasto budyniowe ze śliwkami. Ponieważ uwielbiam śliwki od razu zabrałam się za pieczenie tego ciasta. Proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
4 jajka
1 budyń czekoladowy
1 łyżka ciemnego kakao
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
Przygotowanie:
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Jajka i cukier zmiksować.Dodać olej i wymieszać do połączenia.Wsypać wszystkie suche składniki i miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Tortownicę 24-26 cm wyłożyć papierem i wlać ciasto. Na wierzch ułożyć śliwki skórką w dół.
Piec w 170 stopniach ok. 40 minut.
Po upieczeniu ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz