środa, 5 listopada 2014

Strucla makowa na cieście krucho-maślanym

Dziś zapraszam na strucle krucho - maślaną.
Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki https://www.facebook.com/CiasteczkowaDolinaUrzadzmyPrzyjecie 
Już wiem, że często będzie gościć w naszym domu. 
Mąż uwielbia w wersji makowej, jak i z jabłkiem.

Składniki :
40 dkg mąki pszennej
15 dkg zimnego masła 82%
5 dkg drożdży
3 łyżki śmietany kwaśnej 12%
2 jajka i 1 żółtko
2 czubate łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczka soli
nadzienie

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy w szklance ze śmietaną. W drugiej wymieszać jajka, żółtko z cukrem. Do miski przesiać make, wrzucić sól i pokrojone w kawałki masło, przelać jajka i drożdże. Zagnieść ciasto. Ciasto dobrze wyrobione jest lśniące. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Nałożyć nadzienie, boki smarujemy białkiem i zwijamy. Gotową struclę przekładamy do formy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po 30 minutach smarujemy białkiem ciasto i wstawiamy do piekarnika. 
Pieczemy w 180 stopniach, około 45 minut.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz