Jakiś czas temu na grupie był szał na rogale.
Oczywiście nie była bym sobą, gdybym nie zrobiła.
Muszę przyznać, że były pyszne i zniknęły z talerza z prędkością światła :)
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 500
25 g świeżych drożdży
65 g roztopionego,ostudzonego masła
170-190 ml mleka
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 duże jajko
3 płaskie łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
rozkłócone jajko lub mleko do posmarowania rogali
mak lub sezam
Przygotowanie :
Drożdże, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżeczka jogurtu, 3 łyżki mleka ciepłego, wymieszać i odstawić na 15 minut, aby zaczyn ruszył.
Do misy przesiać mąkę,sól,cukier i wymieszać. Dodać rozkłócone jajko,zaczyn,rozpuszczone masło i 170 ml mleka. Wyrobić gładkie ciasto, ok. 7 minut. Przykryć ścierką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części ( 95 - 100 g) uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placki i z każdego uformować rogaliki. Im więcej zwinięć, tym rogalik bardziej puszysty. Wygiąć w rogala, końcówka ciasta pod spodem. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach. Posmarować jajkiem lub mlekiem, posypać makiem lub sezamem i pozostawić na 50 minut, do kolejnego wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach ok. 15-20 minut, do ładnego zrumienienia. Cisto można przygotować wieczorem, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Rano uformować rogale i odstawić do wyrośnięcia. Piec.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz