poniedziałek, 6 października 2014

Szarlotka z antonówek

Szarlotka, to proste i szybkie ciasto w przygotowaniu. 
Nie lubię dużej ilości ciasta i odrobiny jabłek.
Szarlotka musi zawierać w sobie dużo jabłek i trochę ciasta.
 Najbardziej mi smakuje z antonówek. 
Słodkie ciasto i kwaskowy smak jabłek. 
 To hit w moim domu.
 Mąż uwielbia i nie wyobraża sobie jesieni,czy zimy bez szarlotki. 

Składniki na ciasto :
 3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
200 g margaryny
1  łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na nadzienie:
2 kg jabłek antonówek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie: 
Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, masło pokrojone w kostkę i cukier zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część wylepić spód blachy, mniejszą włożyć do zamrażalnika. Spód wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec 15 - 20 minut.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub zetrzeć na cienkie plastry. Dodać cukier,cukier waniliowy,cynamon i wymieszać. Jabłka ułożyc na podpieczonym cieście, na to zetrzeć ciasto z zamrażalnika. 
Piec 45 minut w 180 stopniach.

Szarlotkę wyjąć z pieca i odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem, podawać z gałką lodów waniliowych. 



Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz