Szarlotka, to proste i szybkie ciasto w przygotowaniu.
Nie lubię dużej ilości ciasta i odrobiny jabłek.
Szarlotka musi zawierać w sobie dużo jabłek i trochę ciasta.
Najbardziej mi smakuje z antonówek.
Słodkie ciasto i kwaskowy smak jabłek.
To hit w moim domu.
Mąż uwielbia i nie wyobraża sobie jesieni,czy zimy bez szarlotki.
Składniki na ciasto :
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
200 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
2 kg jabłek antonówek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, masło pokrojone w kostkę i cukier zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część wylepić spód blachy, mniejszą włożyć do zamrażalnika. Spód wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec 15 - 20 minut.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub zetrzeć na cienkie plastry. Dodać cukier,cukier waniliowy,cynamon i wymieszać. Jabłka ułożyc na podpieczonym cieście, na to zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Piec 45 minut w 180 stopniach.
Szarlotkę wyjąć z pieca i odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem, podawać z gałką lodów waniliowych.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz