Pyszne
kruche ciasto z masa budyniową i świeżymi owocami. W ostatnim tygodniu lipca
piekłam je dwa razy. Raz z porzeczkami, drugim razem do porzeczek dodałam
rabarbar. Połączenie słodkiego ciasta, słodkiej masy budyniowej z kwaśnymi
owocami, był strzałem w dziesiątkę J
Składniki na ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny, zimne
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Przygotowanie;
Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części - ok. 60 % i 40 %. Każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić ok. 2 godzin.
Masa budyniowa:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 500g porzeczek i 4 łodygi rabarbaru, cukier puder do oprószenia ciasta
Kiedy ostygnie spód upieczony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli dodawać cukier puder i cukier waniliowy, cały czas mieszając. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas mieszając, by dobrze się rozpuścił. Na koniec po woli wlać olej, miksując do połączenia.
Na spód ciasta ułożyć pokrojony w kawałki rabarbar i wylać masę budyniową. Wyrównać i układać gęsto porzeczki, delikatnie dociskając owoce. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta zamrożonego.
Piec w temperaturze 190 stopni ok. 30-40 min. Wyjąć, przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz