wtorek, 13 sierpnia 2013

Kremowy tort czekoladowy

Zbliżała się 11 rocznica naszego ślubu i szukałam inspiracji do tortu. Dla odmiany, coś tradycyjnego. Zawsze robiłam tort w stylu angielskim. Tym razem chciałam aby był wyjątkowy. Przeglądając strony w internecie znalazłam ten przepis. Od razu wiedziałam, ze będzie idealny. Mega czekoladowy :)
 
 
 
Składniki:
 
  •  800 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  •  250g  serka mascarpone
  • 250 g owsianych ciasteczek
  • 100 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
 
Ciasteczka pokruszyć i wymieszać ze stopionym masłem.  Wyłożyć nimi spód tortownicy.
Czekolady stopić w kąpieli wodnej. Osobno mleczną i gorzką. 
 
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje zalać wrzątkiem (max 1/6 szklanki) , wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. 
 
Rozpuścić w kapieli wodnej czekoladę mleczną oraz gorzką w oddzielnych miskach. Miska nie powinna dotykać wody. Rozpuszczona czekoladę można odstawić do przestygnięcia.
 
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę, dokładnie wymieszać. Do ubitej śmietany dodać cały serek mascarpone i wymieszać. Serek mascarpone nie może być długo ubijany, bo się zważy. Masę podzielić na 3 części.
 
Pierwszą część wyłożyć na ciasteczkowy spód. Do drugiej części dodać lekko przestudzoną, roztopioną mleczną czekoladę – dokładnie wymieszać i wyłożyć na białą masę. Z trzecią częścią masy postąpić tak samo – dodać roztopioną gorzką czekoladę, wymieszać i wyłożyć na pozostałe masy. Całość schłodzić w lodówce minimum 3h.
 
Uwaga:
Masa z gorzkiej czekolady jest najcięższa z tych trzech mas. Po wyłożeniu drugiej masy można wstawić tort na 10 min do zamrażalnika, aby się ścisnęła masa i wtedy wyłożyć trzecia masę. Można też na odwrót położyć masy, zaczynając od gorzkiej, następnie mleczna i na górze biała.
 
 
 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz