niedziela, 9 listopada 2014

Babeczki z papryką i salami

Dziś zapraszam na babeczki wytrawne z papryką i salami oraz serem fetą. Mąż poprosił o chwilę wytchnienia od słodkich babeczek. Coś co będzie mógł zabrać do pracy jako przekąska. Koleżanka poleciła mi pyszne babeczki z salami i serem fetą. Muszę przyznać, że od tamtej pory często goszczą na naszym stole. Nawet moja córeczka zajada się nimi. Przepis łatwy w wykonaniu i szybki. 

Składniki :
1 czerwona papryka
125 g masła
250 ml mleka
2 jajka
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1.2 łyżeczki soli, pieprzu, oregano, papryki słodkiej
200 g sera fety
100 g salami

Przygotowanie: 
Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Suche składniki przesiać do miski : mąka z proszkiem do pieczenia i dodać przyprawy. W drugiej misce mokre składniki: roztrzepane jajko,mleko i ostudzony tłuszcz. Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać. Paprykę, fetę i salami kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy, do połączenia składników. Gotową masę nakładać do papilotek na 3/4 wysokości papilotek. Piec w temp. 200 stopni ok. 25 minut.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz