poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Tort śmietankowy Zebra

W marcu siostra miała urodziny. Wiedziałam, że zrobię tort, tylko brakowało mi pomysłu na wykończenie. Moja córeczka podsunęła pomysł na ozdobienie - Zebra. To było takie oczywiste, że też nie wpadłam na ten pomysł sama. Iza ma bzika na punkcie Zebry. Natalka ( moja córka) ulepiła figurki Pou. 

Delikatny biszkopt ze sprawdzonego przepisu na biszkopt rzucany, dodałam czarnego barwnika do ciasta. Biszkopt nasączyłam sokiem z cytryny i przełożyłam puszystą masą z bitej śmietany.



Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej

Wykonanie: 
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wsypać do ciasta. 
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, wylać ciasto. Pieczemy w 160 stopniach około 30 - 40 minut ( do tak zwanego suchego patyczka). 
Gorące ciasto wyjść z piekarnika, opuścić je na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt przekroić na 3- 4 blaty.

Masa:
  • 2 x 400 ml  śmietany 30% 
  • 4 śmietanfix
  • 2 cukry waniliowe
  • słoik dżemu wiśniowego 
  • sok z cytryny z wodą do nasączania

Wykonanie:
Śmietanę miksować, aż będzie ubita, dodać cukier waniliowy.Na koniec ubijania dodać śmietanfixy. 

Biszkopt  nasączyć sokiem z cytryny, posmarować dżemem i wyłożyć ubitą śmietanę. Drugą cześć biszkoptu położyć na masę, nasączyć sokiem, posmarować dżemem i wyłożyć śmietanę. Tort z zewnątrz wysmarować kremem maślanym i obłożyć lukrem. 

Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz